I december måned trådte en ny EU-lov i kraft – en lov der potentielt kan få indflydelse på din virksomhed, hvis du er webshopejer og sælger online.

Forbuddet mod geoblocking betyder, at du ikke må forskelsbehandle brugere efter hvor de kommer fra. Du må fx. ikke blokere andre EU-borgere i at handle hos din webshop.

Kort om geoblocking

Geoblocking betyder, at en hjemmeside blokerer brugere fra en vis nationalitet eller en bestemt bopæl. Men det er netop blevet ulovligt inden for EU’s grænser. De nye regler trådte i kraft den 3. december 2018.

Førhen var det populært at fokusere på ét bestemt marked – for eksempel en dansk webshop der kun sælger til kunder i Danmark – og blokere for alle øvrige lande. Men det må du ikke længere, hvis du driver en webshop. Så hvis en spansk, italiensk eller polsk kunde ønsker at benytte din webshop, så må du ikke blokere kunden grundet vedkommendes geografiske beliggenhed.

Hvem skal være opmærksom på de nye regler?

Alle virksomheder, der sælger produkter til forbrugere på internettet, bør være opmærksomme på de nye regler om geoblocking.

Det formodes, at flere forretningsdrivende vil overse disse nye georegler, men det kan potentielt få konsekvenser.

4 ting du ikke må ifølge de nye regler

For at give et overblik over de nye regler om geoblocking, er der her 4 ting du ikke længere må gøre. Det er de primære fælder, som du skal være opmærksom på.

Du må ikke:

  • Blokere borgere fra nogle EU-lande i at besøge din webshop eller købe dine produkter.
  • Have andre købsbetingelser for borgere i andre EU-lande end du ville have lokalt.
  • Automatisk omdirigere en bruger til et andet sprog på din webshop, hvis ikke du har fået tilladelse først.
  • Ændre betalingsmuligheder fra et land til et andet. Hvis betaling med PayPal er tilladt i Danmark, skal det også være tilladt for borgere i andre EU-lande.

Du må dog godt have forskellige leveringsomkostninger fra et sted til et andet. For eksempel må du sætte en billigere leveringspris til Danmark i forhold til Østrig eller Kroatien. Du må også godt vælge kun at levere til visse lande. Brugeren vil stadig kunne købe hos dig, hvis han køber fra et land du ikke leverer til, men skal i så fald selv arrangere leverancen.

Konklusion: Opdater din webshop

Der kan være visse opdateringer, som du måske skal lave på din webshop i forbindelse med disse ændringer.

Sørg for, at det er muligt at indtaste enhver EU-adresse, når en bruger køber hos dig. Intet EU land må være blokeret. Sørg desuden for at enhver EU-borger kan bruge de betalingsløsninger, du har til rådighed. Et MasterCard registreret i et andet EU-land skal kunne fungere, hvis du har MasterCard som betalingsmulighed.

Fjern desuden alle automatiske omdirigeringer til andre sprog. Hvis en bruger besøger en webshop, skal webshoppen stå på dens almindelige sprog. Det må ikke ændres medmindre brugeren selv vælger det.

Du kan i øvrigt overveje at sætte en leveringsaftale på plads med et distributionsselskab, som sikrer, at du kan sende til hele EU. Det er som sagt ikke et krav, men siden du ikke kan blokere en handel baseret på beliggenhed, kan du lige så godt sørge for at skabe salg, der fungerer fra start.

Hvis du har brug for hjælp til din webshop, eller måske design af en helt ny webshop, så kontakt os hos Umage Studio i dag.